Moje dzieci nie lubią kanapek do szkoły. Często piekę dzień wcześniej tę przegryzkę na drugie śniadanie
Przygotowanie drożdżowych bułeczek nie zajmuje wiele czasu, a taka przekąska na drugie śniadanie do szkoły gwarantuje, że dzieci chętnie zaglądają do śniadaniówek. To również idealna przekąska na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Dzisiaj prezentuję przepis na drożdżowe bułeczki z kurczakiem, papryką i pieczarkami. Jednak pod przepisem na tę wersję znajdziesz kilka alternatywnych wersji wytrawnego oraz słodkiego nadzienia.
Jak zrobić bułeczki na drugie śniadanie do szkoły i pracy?
Kilkanaście minut wystarczy, by zrobić ciasto drożdżowe i farsz do bułeczek. Przekąska nie wymaga długiego pieczenia i zawsze się udaje, co jest dodatkowym atutem tego przepisu. Ciasto robię z dodatkiem świeżych drożdży, które możesz zastąpić drożdżami suszonymi (wówczas nie musisz przygotowywać rozczynu).
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe musi wyrosnąć, zanim zaczniesz z niego formować bułeczki. Najlepiej ustawić ciasto w ciepłym miejscu, w którym nie ma przeciągów. Składniki ciasta drożdżowego, farsz oraz jajko do smarowania bułeczek powinny mieć temperaturę pokojową. Porada: możesz jednak skrócić czas przygotowania przekąski do szkoły, jeżeli użyjesz gotowego ciasta drożdżowego lub ciasta francuskiego (to najszybszy wariant).
Moje dzieci lubią wyraziste smaki, dlatego dodaję do farszu sporo ziół i przypraw. Zachęcam do modyfikowania przepisu i eksperymentowania z różnymi dodatkami. Smak przekąski na drugie śniadanie do szkoły wzbogaci np. dodanie żółtego sera.
Przepis: Drożdżowe bułeczki z farszem
Ta drożdżowa przekąska jest idealna na drugie śniadanie do szkoły i pracy.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 635 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 4 łyżki masła
- 1 średnie jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
Na farsz:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 mała papryka
- 4 duże pieczarki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynuDrożdże utrzyj z cukrem. Dodaj letnie mleko (temperatura mleka nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza) i 3-4 łyżki mąki pszennej. Wymieszaj. Przykryj naczynie ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – rozczyn jest gotowy, gdy mocno się spieni i podwoi swoją objętość.
- Przygotowanie pozostałych składników ciastaMąkę przesiej do dużej miski. Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia (temperatura stopionego masła też nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza). Jajko wybij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną.
- Wyrabianie ciastaDo mąki pszennej dodaj sól (dodaję 1/2 łyżeczki), masło i jajko. Wymieszaj. Dodaj rozczyn i mieszaj drewnianą łyżką, ręką lub robotem aż składniki się połączą. Wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk oraz miski, uformuj z niego kulę. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość.
- Przygotowanie składników farszuPierś z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj, osusz papierowym ręcznikiem oraz posiekaj. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj (czosnek możesz również przecisnąć przez praskę). Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę. Pieczarki oczyść, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Smażenie farszuRozgrzej na patelni 1 łyżkę tłuszczu i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając. Dodaj pieczarki i paprykę. Smaż, aż nadmiar płynu odparuje. Zdejmij warzywa z patelni. Na patelnię po smażeniu warzyw dodaj pozostały tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną pierś z kurczaka. Gdy mięso lekko się przyrumieni, dodaj warzywa, oregano, bazylię, słodką i wędzoną paprykę oraz ketchup. Wymieszaj składniki i dopraw farsz do smaku solą i pieprzem.
- Wałkowanie, krojenie i nadziewanie ciastaWyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę i krótko wyrób dłońmi, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 4-5 mm. Pokrój ciasto na trójkąty – kroję ciasto promieniście od środka rozwałkowanego placka (jak pizzę). Nałóż porcję farszu blisko podstawy każdego trójkąta z ciasta, a następnie zwiń je w kierunku wierzchołka. Delikatnie zlep brzegi, żeby farsz nie wyciekł.
- Przygotowanie do pieczeniaUłóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) oraz wbij jajko do miseczki i roztrzep. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- PieczenieWstaw blachę z bułeczkami do gorącego piekarnika i piecz 25-30 minut. Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do szczelnego pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki.
Rano wystarczy tylko włożyć pyszną przekąskę do śniadaniówek.
Inne wersje nadzienia do drożdżowych bułeczek na drugie śniadanie
Ciasto drożdżowe możesz wypełniać też innymi wytrawnymi farszami, np. ze szpinaku i sera feta, usmażonymi z cebulą pieczarkami, a także parówkami, żółtym serem i sosem pomidorowym. Najbardziej go gustu przypadła moim dzieciom ostatnia wersja nadzienia. Ja też ją lubi, bo jest najszybsza w przygotowaniu. Ciasto z powyższego przepisu ma delikatny smak i doskonale komponuje się również ze słodkim twarogiem, marmoladą, owocami np. jabłkami z cynamonem, jagodami i malinami oraz czekoladą. Od czasu do czasu robię niespodziankę dzieciom i drożdżowe bułeczki nadziewam właśnie słodkimi dodatkami. Radość jest wielka.